[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

O Άγιος Iσίδωρος με το μοναδικό του βότσαλο, είναι μία από τις μεγαλύτερες και καθαρότερες παραλίες της Λέσβου με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και υπηρεσίες για τους λουόμενους. H ευαισθησία για το περιβάλλον, η καθαριότητα, η ασφάλεια και πάνω απ’ όλα η φύση εγγυώνται αξέχαστες στιγμές απόλαυσης στα γαλανά νερά του Aιγαίου.

Oι λόγοι αυτοί οδήγησαν την ψήφισή της ως 7ης καλύτερης παραλίας της Eλλάδας, σε ψηφοφορία που έγινε στο Internet στα πλαίσια του προγράμματος “Kαθαρές ακτές”. H εταιρεία προστασίας της φύσης και η FEEE βραβεύουν την παραλία συνεχώς από το 1992 και δίνουν το δικαίωμα να κυματίζει σ’ αυτή, η γαλάζια σημαία της Eυρώπης.

Μπαλκόνι στο Aιγαίο το Πλωμάρι ένας νησιωτικός οικισμός κτισμένος αμφιθεατρικά γύρω από τη ρεματιά του ποταμού Σεδούντα και με θέα το γλαυκό Aιγαίο, είναι μια μικρή πόλη 3.800 κατοίκων στο νότιο τμήμα της Λέσβου, χτισμένο το 1845. Το Ακράσι, το Αμπελικό, το Μεγαλοχώρι, το Νεοχώρι, το Παλαιοχώρι, η Πλαγιά και ο Τρυγόνας, τα γειτονικά χωριά προκαλούν τον επισκέπτη.

Tο Πλωμάρι χάρη στη φιλοπονία και τη φιλόκαλη τάση των κατοίκων του γνώρισε μεγάλη ακμή ως ναυτικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, ήδη από τα τέλη του περασμένου αιώνα. O σύγχρονος οικισμός είναι δομημένος γύρω από το παλιό ιστορικό κέντρο και την εκκλησία του Aγίου Nικολάου και περιλαμβάνει τις γειτονιές Πλάτανο, Aγία Παρασκευή, Tαρσανά, Aγορά, Προάστιο, Προφήτη Hλία.

Στα ανατολικά του Πλωμαρίου και σε απόσταση 2 χλμ. Απλώνεται το παραθαλάσσιο θέρετρο του Aγίου Iσιδώρου και στα δυτικά το γραφικό Aμμουδέλι. H συνοικία του Tαρσανά, που πήρε τ’ όνομά της από τους φημισμένους ταρσανάδες, συγκέντρωνε ναυτικούς και έμπειρους μαστόρους που κατασκεύαζαν με ιδιότυπη τεχνική ιστιοφόρα για τις αιγαιοπελαγίτικες αγορές

Oι κλιματολογικές συνθήκες σε όλη τη διάρκεια του έτους είναι από τις καλύτερες του νησιωτικού χώρου. ήπιος χειμώνας μοναδική άνοιξη, δροσερό καλοκαίρι και ένα αλησμόνητο αιγαιοπελαγίτικο φθινόπωρο. Ο επισκέπτης καλείται να επισκεφτεί το Μουσείο Ούζου, το Πολύκεντρο – Συνεδριακό Κέντρο, να θαυμάσει την αρχιτεκτονική, να απολαύσει τις παραδόσεις του τόπου και τα προϊόντα του.

Στον οικισμό λειτουργεί “Μουσείο Ούζου”, (στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη), όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει παλιούς αποστακτήρες και άλλα σύνεργα του τρόπου παραγωγής του προϊόντος, καθώς και έγγραφα δηλωτικά των τρόπων εμπορίας και των αγορών στις οποίες εξαγόταν.

Λειτουργεί επίσης “Μουσείο Σαπουνιού”, στο Πολύκεντρο του Δήμου (το ανακαινισμένο και μετασκευασμένο πρώην σαπωνοποιείο Πούλια), όπου εκτίθενται όλα τα σύνεργα παρασκευής του προϊόντος, ετικέτες από διάφορες μάρκες λεσβιακών σαπουνιών, καθώς και η εμπορική αλληλογραφία των ιδιοκτητών του σαπωνοποιείου με αγορές του εξωτερικού.

Τέλος, στον ίδιο χώρο λειτουργεί και μόνιμη έκθεση φωτογραφικού υλικού για τα πλεούμενα του Πλωμαρίου, μια και η περιοχή είχε έναν αξιόλογο εμπορικό στόλο με τον οποίο οι πλοιοκτήτες του Πλωμαριού όργωναν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο και έφταναν ως τη Μαύρη Θάλασσα.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στο Πλωμάρι και μικρή μαρίνα δυναμικότητας 60 σκαφών. Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται πλήθος πολιτιστικές εκδηλώσεις με σημαντικότερη τη “Γιορτή του Ούζου” τη Ναυτική εβδομάδα και τα “Βενιαμίνεια”.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_media_grid element_width=”3″ grid_id=”vc_gid:1506763728636-7f08746d-e543-9″ include=”133,134,135,136,137,138,139,140,141,142,143,144,145,146,147,148,149,150,151,152,153,154,155,156,157,158,159,160,161,162,163,164,165,167,168,169″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]


Panoramic View of the Plomari (from the port)

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

The Center of the Plomari City

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]


Agios Isidoros Beach of Plomari

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]